Swanley House

The clients wanted a home that was not only aesthetically pleasing but would also support their well-being using biophilic design and colour psychology

Aesthetically the clients requested a ‘contemporary-meets-traditional’ style for their inter-connected living and dining room, reusing some of their existing, brown furniture where it fitted into the scheme. They were looking for a calming space that felt bright and airy. To support this feeling, we suggested using a palette of greens, a restful colour indicative of balance and harmony, and light off-white colours. The dark wooden floor grounds the scheme, and a mix of natural materials add a connection to nature (biophilic design).

The clients wanted a cohesive scheme for the two rooms, which are used predominately for entertaining, and for cosying up in front of the TV. The spaces needed to be able to accommodate eight to ten people. Ample storage was required using bespoke joinery solutions.

The clients had struggled with the layout of the living room following the addition of an extension some years previously. They wanted a room layout that made the most of all of the space available, but still retained flexibility depending on the different uses of the room – intimate TV watching, or conversations in smaller groups, as well as being able to accommodate larger gatherings.

The living room seating area is laid out in two zones, where adults and children can be in the same room but have their own distinct areas. However, the layout and choice of furniture also means that the spaces can be easily re-arranged and used as one for bigger events.